My Cart
0.00
My Cart
0.00
Masné hospodářství

Chováme speciální masná plemena Limousine a Simentál. Zvířata žijí téměř po celý rok na pastvinách. Jejich potrava je velmi rozmanitá, valašské stráně nabízejí léčivé byliny, které dobytek spásá, proto zde skvěle funguje princip přírodní lékárny. Stejně tak jim dobře svědčí pohyb na čerstvém horském vzduchu. Všechny tyto faktory mají samozřejmě pozitivní vliv na zdraví zvířat. Telata jsou po narození neustále v přítomnosti své matky a jsou krmeny přirozeným mateřským mlékem. Na nevlídné zimní období jsou pak volně ustájeny na zimovištích farmy v Lidečku.

Limousine

Je masné plemeno původem z jihozápadní Francie. Své jméno získalo podle stejnojmenné Limouské oblasti. V oblasti Limousine panují poměrně drsné přírodní podmínky, proto je plemeno odolné a otužilé. Pro tyto vlastnosti se stalo jedním z nejvíce chovaných plemen ve Francii. Plemeno má typické hnědočervené zbarvení se světlejší srstí v oblastech mulce, očí a distálních končetin. Maso plemena Limousine získalo své příznivce především pro svou křehkost, šťavnatost a  vysokou kvalitu masa s nízkým podílem tuku.

Simentál

Původ plemene Simentál je ve Švýcarsku a je typické svým červenostrakatým, světlým anebo žemlově červeným zbarvením, s bílým čelem a nosem. Šlechtěním simentálského skotu dosáhli šlechtitelé výsledky, které jsou srovnatelné s výsledky ostatních masných plemen. V České republice bylo plemeno Simentál kříženo s českým strakatým skotem, čímž se toto plemeno stalo nejrozšířenějším masným plemenem v ČR.

Normandské plemeno

Normandský skot je plemeno skotu s kombinovanou, maso-mléčnou užitkovostí, pocházející z Francie. Důraz je kladen na mléčnou užitkovost. Mléko normandského skotu je bohaté na tuky a bílkoviny a je vhodné k výrobě sýrů. Maso Normandského skotu se vyznačuje tzv. mramorováním masa, díky tomu je aromatické a přirozeně křehké a šťavnaté.