Ekologičtí zemědělci se programově zříkají intenzivního a chemizovaného zemědělství. Vytvoření metod ekologického zemědělství bylo motivováno zejména negativním působením zprůmyslněného zemědělství v minulém století. V České republice bylo umožněno ekologicky hospodařit až po roce 1989, my jsme se k tomuto kroku rozhodli o pouhých 9 let později.
Našim cílem je produkce kvalitních potravin a krmiv, tím zajišťujeme zdraví lidí i zvířat. Přispíváme k udržení dlouhodobé úrodnosti půdy a šetrnému hospodaření v krajině. Vytváříme nové pracovní příležitosti a přispíváme tak k udržení osídlení venkova.
Způsob ekologického hospodaření je vhodný zejména pro horské a podhorské oblasti i CHKO. Je to hospodaření, které se zříká používání chemických prostředků i umělých hnojiv na ochranu rostlin. V chovu zvířat jsou vyžadovány výběhy a pastva, jsou zakázány stimulátory růstu, syntetické zchutňovače krmiv a využívání geneticky modifikovaných organismů.
Ekologické zemědělství je v Evropě i u nás uznávanou metodou, která je přesně definovaná zákonem č. 242/2000 Sb. Pouze ekologičtí zemědělci mohou své produkty (suroviny a potraviny) označovat jako BIO nebo EKO. Ekologické farmy podléhají každoroční kontrole.
Náš způsob hospodaření, který bere ohled na koloběhy a závislosti v ekosystémech, umožňuje produkovat vysoce hodnotné a kvalitní potraviny bez používání chemických postřiků a hnojiv. Hospodaříme tradičně a přirozeně tak, jak nás to naučili naši předci. Našim cílem je údržba krajiny a života v ní.
Nejdůležitější pozitiva ekologického zemědělstvím aneb svým přístupem zajišťujeme…